今天是阳历 2024 年 04 月 28 日 星期日 农历 三月月 二十日

日期:5月29日至5月31日
地点:马六甲公教中学和育民中学
本校男女篮球队皆参加了2023年第四届全国华中篮球比赛,这项比赛坐落在马六甲的公教中学以及育民中学。
我校男队在小组赛第一场惜败马六甲公教中学,但在第二场,本校男队重新调整状态赢了来自沙捞越的泗里街华侨中学 可惜以小组一胜一败的成绩,遗憾止步于小组赛。而我校女队在小组赛中第一场先拔头筹,赢了来自巴生的光华国中并拿下一胜,但最终不敌来自槟城的威南日新中学,也只能以小组一胜一败的战绩,遗憾止步于小组赛。
感谢本校董事,家协及赞助人士的慷慨解囊,让本校篮球队能够拥有足够的经费参加本次的篮球比赛。同时也感恩本校校长,两位带队以及顾问老师及两位教练陪同我们到马六甲,并给予我们帮助及指导。
虽然本校男女篮球队无法取得优异的成绩,但球员们一定会更加积极以及努力练球,加强自身的不足,以便能够在下次比赛中能够取得更好的成绩。我相信我校篮球队的成绩能够突飞猛进,继续加油💪
Tarikh: 29 Mei - 31 Mei 2023
Tempat:SMJK Katholik Melaka dan SMJK Yok Bin Melaka
Pasukan bola keranjang lelaki dan wanita sekolah kami turut sertai dalam Kejohanan Bola Keranjang Sekolah-Sekolah Menengah Conforming Malaysia Tahun 2023, yang diadakan di SMJK Katholik Melaka dan SMJK Yok Bin Melaka.
Pasukan lelaki kami mengalami kekalahan tipis dalam perlawanan pertama kepada SMJK Katholik Melaka, tetapi dalam perlawanan kedua, pasukan lelaki kami telah bangkit semula dan menewaskan SMK Tinggi Sarikei dari Sarawak. Namun, dengan hasil satu kemenangan dan satu kekalahan dalam perlawanan kumpulan, kami telah tersingkir dalam perlawanan tersebut.
Manakala pasukan wanita kami berjaya meraih kemenangan dalam perlawanan pertama, dengan menewaskan SMJK Kwang Hua dari Klang, tetapi dalam perlawanan kedua kami telah dikalahkan oleh SMJK Jit Sin II SPS dari Pulau Pinang. Kami juga hanya berjaya meraih satu kemenangan dan satu kekalahan dalam perlawanan kumpulan, dan tersingkir dalam perlawanan tersebut.
Kami ingin mengucapkan setinggi-tinggi terima kasih kepada pihak pengarah sekolah, Persatuan Ibu Bapa Guru (PIBG), dan para penaja yang telah menyumbangkan dana untuk membolehkan pasukan bola keranjang sekolah kami mengambil bahagian dalam kejohanan bola keranjang ini. Kami juga ingin mengucapkan terima kasih kepada pengetua sekolah kami, dua orang guru penasihat dan dua orang jurulatih yang telah menemani kami ke Melaka dan memberikan bantuan serta sokongan kepada kami.
Walaupun pasukan bola keranjang lelaki dan wanita sekolah kami tidak dapat mencapai prestasi yang cemerlang, para pemain pasti akan lebih bersemangat dan berusaha untuk meningkatkan kemahiran mereka, mengatasi kelemahan diri, supaya kami dapat mencapai prestasi yang lebih baik dalam kejohanan akan datang. Kami percaya pasukan bola keranjang sekolah kami akan terus maju dengan pesat. Teruskan usaha yang gigih! 💪