今天是阳历 2024 年 04 月 29 日 星期一 农历 三月月 廿一日

SM SUNG SIEW (CF) GOTONG-ROYONG MADANI SIRI 1 双修中学昌明大扫除
16/03/2024 • School Admin - SMJK SUNG SIEW (SABAH, SANDAKAN) •

2024年昌明大扫除

尊敬的首相已于2023年2月24日提出2023年预算:在该提案中,宣布了总额为2千万令吉的拨款,用于在全马教育部学校实施团结活动。双修中学已于2024年3月15日举行昌明大扫除。通过学校、家长教师协会(PIBG)、社区、政府机构和非政府组织(NGO)之间联合举办的大扫除活动,可以促进所有相关方的团结,与政府实现打造“MADANI”社会的愿望是一致。

Gotong Royong Madani Siri 1 2024

Tarikh: 15 Mac 2024

Tempat: Bilik Darjah

Sasaran: Semua murid dan guru

YAB Perdana Menteri Telah Membentangkan Belanjawan 2023: Membangun Malaysia Madani Pada 24 Februari 2023. Berdasarkan Pembentangan Tersebut, Peruntukan Sebanyak RM20 Juta Telah Diumumkan Bagi Pelaksanaan Program Gotong-Royong Di Sekolah KPM Seluruh Malaysia.

Antara objektif gotong-royong ini ialah:

1.1 Meningkatkan tahap kebersihan, keceriaan dan keselamatan sekolah;

1.2 Mengeratkan kerjasama antara sekolah dengan komuniti melalui pelibatan agensi awam, swasta dan badan bukan kerajaan (NGO);

1.3 Memupuk perpaduan dalam kalangan ibu bapa dan komuniti setempat;

1.4 Membudayakan amalan gotong-royong dalam kalangan warga sekolah (murid, guru dan anggota khidmat pengurusan); dan

1.5 Memupuk nilai-nilai murni dalam kalangan murid seperti kerjasama bertanggungjawab, bertolak ansur dan rajin.

Program gotong-royong yang dilaksanakan secara bersepadu antara sekolah dengan PIBG, komuniti, agensi kerajaan dan NGO dapat mewujudkan perpaduan antara semua pihak selaras dengan hasrat kerajaan ke arah melahirkan masyarakat MADANI. (W03)

Sung Siew Forever, We Rise Together