Co-Curriculum 课外活动 - Sports 体育

Catur News 新闻

Chairperson 主席: Loh Hou Yuen
Secretary 秘书: Leow Pui San
Treasurer 财政 : Moo Chun Kit

 

象棋学会

本学会成立于一九八六年三月。当时,他比其他学会更迟成立。所以,当我们成立这个学会时,面对着许多的困难和挑战,种种的阻碍困扰着所有的理事们和老师。虽然如此,大家依然不分彼此,一起努力合作把所有的困难都给克服了。最初时,本会只有四十一位会员,但三年后,本会拥有一百零三位会员。

成立这学会的目的是为了提高学生的弈棋水平,并促发学生们去思考以提高他们的思考能力。同时,弈棋也能有效地舒缓中学生的压力及让他们得以有效的利用空闲时间。透过弈棋这个活动,学生能够全面提升自己的心,技,体。本学会的会员也能借此机会在各式比赛中大显身手,一展所长,为学校以及国家争光。

兴中中学的象棋学会每年都会举办各种活动。今年,本会举办了2011年兴中中学校内象棋比赛公开赛。这个比赛吸引了许多学生参与。另外,本次的比赛被分为上下午班。在今年9/7/2011,星期六,这个比赛在张重光大礼堂隆重举行。本会设立了7个优胜者奖项。

       此外本会也时常派代表出外去参加其他学校所举办的各种比赛,例如MSSD校际西洋棋大赛。今年本会一共派出四位能手参赛。 

      本会的会员常年大会是为了选出能够带领本会迈向辉煌的领导人。今年的理事分别如下:

顾问老师:Cik Norizan Binti Seliman (领导)

          Puan Goh Siew May

          Encik Yeap Chong Soon

会长    :罗浩源

副会长  :陈安伟

秘书    :刘佩珊

副秘书  :杨佩颖

财政    :巫谦杰

副财政  :张宝镇

KELAB CATUR

Kelab Catur Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Shing Chung ditubuhkan pada Mac 1986 dan merupakan kelab yang masih muda dan lembap pada masa itu jika dibandingkan dengan kelab-kelab yang lain. Semasa kelab ini ditubuhkan, banyak rintangan dan cabaran menghantui fikiran para ahli jawatankuasa dan guru yang terlibat. Walau bagaimanapun, segala rintangan yang menghalang penubuhan kelab ini telah dapat ditangani dengan bantuan, kerjasama dan semangat para ahli dan guru yang berkenaan. Akhirnya, kelab ini ditubuhkan secara rasminya pada tarikh tersebut dengan guru penasihatnya yang pertama Encik Cheong Yoke Fun.

                Kelab ini ditubuhkan untuk meningkatkan prestasi para pelajar dalam bidang catur dan meninggikan daya pemikiran mereka selaras dengan falsafah pendidikan, iaitu seimbang dari segi jasmani, emosi, rohani dan intelek. Di samping itu, kelab ini juga bertujuan untuk mengisi masa lapang para pelajar dengan baik. Pemain handalan juga dapat mengharumkan nama sekolah dalam pelbagai pertandingan peringkat daerah, negeri mahupun negara.

                Pelbagai aktiviti telah dijalankan oleh Kelab Catur Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Shing Chung pada tahun ini. Salah satu aktiviti yang telah dijalankan ialah Karnival Sukan Tertutup 2011 Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Shing Chung. Pertandingan ini dapat menarik perhatian para pelajar. Pertandingan ini dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu sesi pagi dan sesi petang. Pertandingan ini telah berjaya diadakan pada 9 Julai 2011 iaitu pada hari Sabtu bertempat di Dewan Leong Ah Chee. Hadiah telah disediakan untuk 7 orang pemenang bagi kedua-dua kumpulan.

                Selain itu, banyak aktiviti yang turut disertai oleh Kelab Catur Sekolah Menengah Jenis Kebangsaan Shing Chung. Antaranya seperti pertandingan catur MSSD. Beberapa orang pemain telah dipilih bagi menyertai pertandingan tersebut.

                Kelab ini akan berusaha dengan lebih gigih lagi bagi meningkatkan mutu pencapaian pelajar dalam permainan catur. Pelbagai strategi dan aktiviti akan dirangka bagi menarik minat para pelajar untuk menyertai kelab ini.

Mesyuarat agung kelab catur telah diadakan bagi memilih barisan pemimpin kelab ini. Barisan pemimpin yang telah dipilih adalah seperti berikut:

                Pengerusi                : Loh Hou Yuen (5S2)

                Naib Pengerusi        : Tan Al Vin (5S2)

                Setiausaha              : Leow Pui San (5S3)

                Naib Setiausaha      : Yong Pui Yin (5S1)

                Bendahari                : Moo Chun Kit (5S2)

                Naib Bendahari       : Chong Poh Jean (5S2)