PESTA TANGLUNG DAN MAJLIS KECEMERLANGAN AKADEMIK SMJK SAM TET IPOH 三德华中中秋晚会
07 Sep 2022 Lee Mei Hua

PESTA TANGLUNG DAN MAJLIS KECEMERLANGAN AKADEMIK
SMJK SAM TET IPOH
Jumaat, 2 September 2022::
欢迎大家出席三德华中第一次举办的中秋晚会。
在华人的传统节庆中,中秋节是欢庆丰收的节日,也是合家团聚的节日。三德华中正因秉持传承中华文化的使命,第一次在这个美好的月圆夜,欢庆三德华中在学术成绩的丰收,也与三大机构这个大家庭团聚一堂。今天,我带着感恩与喜悦的心情,感谢三大机构拨冗出席这个富有意义的传统节庆,促进彼此间的融合与交流。三德华中在三大机构的庇佑下必定能茁壮成长。
三德华中能有如此卓越的成绩,除了有赖于学生本身的自律自强外,三大机构和老师们在这里也扮演着举足轻重的角色。因此,三德在这个美好的团圆夜,为孩子们播下感恩的种子,传承孝悌之礼。他们将为师长们敬茶,也望这个小小的举动能唤起孩子们对父母的感恩和孝敬。
最后,祝大家中秋节快乐。天上月圆,地上人圆。
但愿人长久,千里共婵娟
🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮🏮
Selamat datang ke Pesta Tanglung dan Majlis Anugerah Kecemerlangan Akedemik SMJK Sam Tet.
Mid-Autumn Festival, Zhongqiu Jie (中秋节) adalah salah satu perayaan yang disambut secara meriah di Malaysia untuk kaum Cina. Perayaan ini disambut pada akhir bulan September atau awal Oktober dan oleh itu disebut juga perayaan pertengahan musim luruh.
Zhongqiu Jie adalah perayaan yang sangat indah di mana masyarakat Cina akan mengadakan perarakan tanglung pada malam perayaan dan hidangan istimewa untuk perayaan ini ialah kuih bulan yang dibuat dari adunan manis.
Sempena perayaan yang istimewa ini, anak-anak murid SMJK Sam Tet dan para guru yang telah bertungkus lumus dalam membimbing anak-anak murid sehingga memperolehi keputusan SPM dan STPM yang amat membanggakan akan diberi penghargaan. Pada masa yang sama, pihak sekolah berasa amat bertuah kerana dapat melihat sokongan padu daripada semua pihak khasnya Lembaga Pengelola sekolah, PIBG dan alumni sekolah untuk kemenjadian anak-anak murid SMJK Sam Tet.