PESTA DURIAN DAN BUAH-BUAHAN TROPIKA PERINGKAT DAERAH TENOM 2019 / 2019年丹南区榴莲和热带水果节
20 Aug 2019 School Admin - SMJK CHUNG HWA (SABAH, TENOM)

SMJK Chung Hwa telah dijemput oleh pihak Tenom Coffee Valley (TCV) untuk menjayakan Pesta Durian dan Buah-buahan Tropika Peringkat Daerah Tenom bertempat di TCV pada 10 – 12 Ogos 2019  dengan mengadakan persembahan kebudayaan pada 10hb Ogos 2019. Kelab Seni Budaya yang mewakili sekolah telah  mempersembahkan Tarian Pembukaan dan Tarian Magunatip pada pukul 7.30 pagi. Seterusnya, pada  jam 1.30 petang, para pelajar diminta mempersembahkan Tarian Kreatif Sabah dan Tarian Magunatip. Persembahan terakhir pula, iaitu pada jam 7.30 petang ialah Tarian Rampaian Melayu dan Tarian Magunatip. Persembahan para penari berjalan lancar serta mendapat pujian dan sorakan meriah daripada penonton. Setiap kali persembahan tamat, semua penari terlibat dalam sesi bergambar bersama pengunjung yang rata-ratanya datang dari seluruh Sabah. Malahan, ada juga pengunjung dari Labuan, Sarawak dan Brunei yang turut mengambil gambar bersama penari. Walaupun kepenatan, para pelajar berasa sangat seronok kerana dapat menimba pengalaman berharga mengadakan persembahan  kebudayaan di peringkat daerah dan  dalam masa yang sama dapat menaikkan dan mengharumkan nama SMJK Chung Hwa. Pesta tersebut dirasmikan oleh Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah (MAFI), YB Datuk Wong Hong Jun@ Junz Wong.

丹中被Tenom Coffee Valley邀请参与从2019810日至12日在Tenom Coffee Valley进行的丹南区榴莲及热带水果节。在2019810日亦有文化表演。丹中艺术文化协会代表学校在7.30早上呈献开幕舞和Magunatip舞。接着1.30中午,学生呈献沙巴创意舞蹈和Magunatip舞。最后的表演是晚上7.30的马来混合舞和Magunatip舞。每个舞蹈员的呈献都进行得很顺利及得到观众们的称赞与欢呼。每次表演完毕,全部舞蹈员将会与来自沙巴各地的游客合照。甚至有纳闽、砂朥越和汶莱的游客与舞蹈员合照。虽然很累,学生们感到开心因为可以在丹南区的文化表演增添宝贵的经验,同时提升丹中的名誉。这个丹南区榴莲及热带水果节由沙巴农业和食品工业部长,YB Datuk Wong Hong Jun@ Junz Wong主持开幕

Senarai Penari Terlibat 舞蹈员:

1  Afiq Danial Arsin

2  Brian Gennoel Gilmore