今天是阳历 2024 年 04 月 26 日 星期五 农历 三月月 十八日

Fogging In SMJK Sam Tet
01/11/2015 • Lai Kok Lee • SMJK SAM TET 怡保三德国民型中学

On the 1st November 2015,SMJK Sam Tet requested Majlis Bandaraya Ipoh(MBI) to do fogging in our school compound. In recent years,the changes in weather led to increasing cases of dengue fever. Our school is also very concerned about this matter with SPM and STPM examinations around the corner. In order not to affect the students' examination and the sake of the health of the students our school had arranged fogging in the school compound .Beside that,we appreciate all the fogging staff from the MBI for doing their duty early in the morning on this beautiful Sunday. In addition, we also need to thank Mr Tony Khoo, one of the parents from our school because of this special arrangement made for us.

在2015年11月1日,三德国民型中学请了怡保市议会进行了喷雾活动。近年来,天气的改变导致骨痛热症的病例不断增加,我校对于此事也非常关心。在接下来的近几个星期里我校也会进行各种考试例如,大马高等教育文凭考试和大马教育文凭考试,为了不影响同学们的考试以及确保同学们的健康着想,因此本校进行了喷雾活动。对此,我校非常感谢怡保市议会的工作人员在星期日的早晨里愿意抽空来到我校进行喷雾活动。除此之外,我校也感谢一位家长(Mr Tony Khoo)为我校安排了这项喷雾活动。

Pada 1 November 2015,SMJK Sam Tet telah menjemput ahli-ahli Majlis Bandaraya Ipoh(MBI) untuk memberi pengasapan kepada sekolah kami.Belakangan ini, perubahan cuaca yang tidak menentu telah menyebabkan kes deman denggi meningkat secara mendadak,sekolah kami juga sangat mengambil berat tentang perkara ini.Beberapa peperiksaan yang penting juga akan diadakan dalam tempoh beberapa minggu ini contohnya,STPM dan SPM. Aktiviti semburan ini dijalankan untuk mengelakkan pembiakan nyamuk Aedes di kawasan sekolah supaya kesihatan pelajar terjamin. Akitiviti ini diadakan pada hari ini supaya perjalanan peperiksaan STPM dan SPM tidak akan terganggu..Di samping itu,sekolah kami sangat terima kasih kepada semua kakitangan pengasapan dari MBI untuk melakukan semburan asap pada awal pagi pada hari Ahad yang indah ini.Selain itu ,kami juga sangat bersyukur kepada Mr Tony Khoo, salah satu ibu bapa sekolah kami kerana penyediaan khas ini kepada sekolah kami.

Resources:Lai Kok Lee

Photo credits by Mr Lau Swee Mun