今天是阳历 2024 年 03 月 29 日 星期五 农历 二月月 二十日

Celebration of National Day
22/08/2016 • Low Chee Shan • Filed Under 文件存於 Celebration of National Day • SMJK SAM TET 怡保三德国民型中学

On 22nd August, our school afternoon session celebrated National Day in the school hall. The ceremony started at 1.05 p.m. with the arrival of school principal, Mr. Lau Swee Mun and all senior assistants. En. Muhd Baharin then gave a short talk on country's history towards gaining independence. This is followed by the principal's speech. He then officially launched the celebration ceremony. Teachers and students then sang patriotic songs.

在8月22日,我校下午班举办了一个简单的国庆日庆祝仪式。这个仪式邀请了校长及各位副校长一同出席并在下午1时05分开始。唱完了国歌及祈祷完毕后,峇哈林老师为全体简介了我国独立的历史。接着,校方邀请了刘瑞文校长给予致辞,并开始了国庆仪式。老师及同学一同唱起爱国歌曲,一边摇摆辉煌条纹。唱完歌曲后,仪式便以平时的周会继续。

Pada 22 Ogos,sekolah kita telah mengadakan majlis penyambutan Hari Kebangsaan untuk pelajar sesi petang. Majlis tersebut bermula pada 1.05 petang dengan kehadiran pengetua dan penolong-penolong kanan. Majlis bermula dengan penyanyian lagu Negaraku dan sesi doa dari Pn. Chan Ai Ling. Selepas itu, En. Muhd Baharin telah memberikan taklimat tentang sejarah kemerdekaan negara kita. Kemudian, pengetua sekolah, En. Lau Swee Mun telah memberikan ucapan dan melancarkan majlis tersebut. Guru dan pelajar menyanyikan lagu berpatriotik sambil melambaikan Jalur Gemilang. Majlis berakhir selepas nyanyian lagu dan disambung dengan perhimpunan seperti biasa.

Photographer: Cheng Wei Lun , Chong Kai Xuan and Low Chee Shan
Resource: Cheng Wei Lun