今天是阳历 2024 年 04 月 20 日 星期六 农历 三月月 十二日

LAWATAN SAMBIL BELAJAR KE ‘FARMSTAY’ KAMPUNG PAAL TENOM 丹南 ‘PADAS VIEW FARMSTAY’,KAMPUNG PAAL农庄学习游[06 – 07.10.2018]
10/10/2018 • School Admin - SMJK CHUNG HWA (SABAH, TENOM) • SMJK CHUNG HWA TENOM 丹南中华国民型华文中学

Lawatan sambil belajar ke ‘Padas Farmstay’ di Kampung Paal Tenom telah dianjurkan oleh Panitia Bahasa Cina dengan kerjasama Kelab Bahasa Cina SMJK Chung Hwa Tenom. Lawatan tersebut telah diadakan pada 06 – 07 Oktober 2018 dan seramai 34 orang pelajar Kelas Bahasa Cina dari Tingkatan 1 – 4 telah mengikuti lawatan tersebut dan diiringi oleh 3 orang guru Bahasa Cina iaitu Pn. Tham Nyuk Kyun, Pn. Helen Yong dan Pn. Tan Ley Bee.

Tujuan lawatan tersebut diadakan adalah untuk memberi kesedaran awal kepada warga sekolah terutamanya pelajar-pelajar yang tinggal di bandar tentang kepentingan untuk menghargai alam semula jadi & menyesuaikan diri dengan kehidupan di kampung.

Banyak aktiviti telah diadakan semasa lawatan tersebut. Antaranya adalah taklimat oleh pemilik ‘farmstay’ untuk memperkenalkan tumbuh-tumbuhan dan haiwan ternakan di sana kepada semua pelajar, pertandingan mengutip limau kapas hijau & kuning, limau kapas kuning digunakan untuk membuat ‘enzyme’ sos, melawat kebun buah markisa, unggun api, ‘folk dance’, BBQ, dan sebagainya.

本校华文组与华文学会于2018年10月6日至7日在丹南Kampung Paal 农庄进行了学习游。34名学生参加了这个活动,并由3位老师陪同。三位老师为谭钰群师, 杨燕琼师及陈莉美师。 在这次的农庄一日营,进行了多项活动。其中包括庄主为学生们介绍庄里的动物及植物; 采集桔子;营火会;烧烤;跳土风舞等等。