今天是阳历 2024 年 05 月 18 日 星期六 农历 四月月 十一日

SM SUNG SIEW (CF) - SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI 2024 开斋节庆典
26/04/2024 • School Admin - SMJK SUNG SIEW (SABAH, SANDAKAN) • Filed Under 文件存於 hari raya • SM SUNG SIEW (CF) 双修国民型中学

SAMBUTAN HARI RAYA AIDILFITRI 2024 开斋节庆典

SM Sung Siew (CF)  telah mengadakan Sambutan Hari Raya Aidilfitri 2024 pada 26hb. April (Jumaat) di astaka sekolah. Acara bermula pada pukul 7.50am. Seluruh warga sekolah berkumpul bersama untuk mengikuti sambutan ini. 山打根双修中学于2024426日(星期五),上午750分,在校园内的观台处隆重举办了开斋节庆典,迎来了全校师生的热烈参与。

Hari Raya Aidilfitri merupakan perayaan Muslim yang penting, yang menandakan berakhirnya bulan Ramadhan selama sebulan.Telahpun menjadi tradisi di sekolah ini dalam penganjuran sambutan Hari Raya pada setiap tahun.开斋节,作为伊斯兰教中的重要节日之一,标志着穆斯林群体结束了一个月的斋戒。为了弘扬校园多元文化,山打根双修中学每年都会举办开斋节庆典,让学生和教职员工共同体验这一重要的宗教节日。

Kawasan sekolah telah dihias dengan cantik untuk menebalkan suasana HAri Raya. Guru-guru dan murid-murid berpakaian tradisional Melayu untuk memeriahkan lagi majlis ini.庆典活动在清晨开始,校园内装饰一新,处处洋溢着喜庆的气氛。当天早晨,学校各级师生身着节日盛装,齐聚观台处,迎接这一隆重的节日庆典。

Untuk memulakan majlis, Ustaz MAndzar memimpin warga sekolah yang beragama Islam untuk membacakan doa. Seterusnya, Encik Kwok Chee Yen selaku pengetua sekolah memberikan ucapan alu-aluan. Ini diikuti dengan ucapan perasmian oleh YDP PIBG sekolah, Dr. Peter Jr. untuk membina masyarakat yang harmoni dan bertoleransi. Dalam ucapan beliau, beliau menggalakkan warga sekolah agar saling menyertai sambutan perayaan pelbagai kaum di 首先,学校的宗教司Ustaz Mandzar bin Hj. Kasim带领穆斯林师生进行祈祷仪式。接着,身穿紫色马来传统服装的郭志恩校长致辞时感谢师生积极筹备此庆典,也祝福大家开斋节快乐。随后,双修中学家教协会主席兼主礼嘉宾Dr. Peter Jr. Naintin在致辞时鼓励大家多参与马来西亚各族庆典以打造和谐共处的社会以及促进各组之间的联谊。

Setelah gimik perasmian, murid-murid membuat persembahan nyanyian, tarian tradisoonal, mendeklamasi sajak dan live band untuk memeriahkan majlis ini. Selain itu, kuiz Q&A juga diadakan. Murid yang menjawab dengan betul diberikan hadiah paket hijau.进行了开幕仪式后,节目正式开始。庆典充分展现了学校多元文化的特点。学生们表演了各种舞蹈、歌唱、诗歌朗诵和现场乐队演奏,展示了他们的才艺和对开斋节的理解。此外,庆典也进行开斋节有奖问答游戏,吸引了学生的热烈参与。所有答对问题的同学均可获得青包一封作为奖励。

Sambutan Hari Raya kali ini telah memberikan memori yang sukar dilupai kepada seluruh warga Sung Siew. Semoga aktiviti sebegini dapat mengeratkan hubungan murid berbilang kaum dan menitikberatkan sikap hormat dan tolerasi. 整个庆典活动充满了欢乐和团结的氛围,为山打根双修中学的师生带来了一次难忘的开斋节体验。学校希望通过这样的活动,促进校园文化的交流和多样化,让每位学生都能感受到包容和尊重的力量。

(T04)