谭志荣老师荣休日
26 Sep 2005

辛勤育得花朵艳 汗水换来桃李香 2005年9月23日是我们敬爱的谭志荣老师荣休的日子。 谭老师于1973年毕业于师范学院后即被派往吉兰丹州开始他的教学生涯。当时他所负责教导的科目是农科。1981年,谭老师申请回到怡保SMK Raja Chulan执教,一直到1995年9月1日才被调派到培南国中来。 回忆当年第一天踏入培南国中,谭老师面对的最大挑战就是与同学们在语言上的沟通。由于谭老师一直以来都在国民中学执教,与学生沟通的语言只是国语和英语。可是来到培南后,学生主要以华语交谈,而谭老师本身是受英文教育的,对华语的认识可谓一窍不通。虽然如此,谭老师并不畏惧,相反的,他尽量去适应这新的语言环境。最终,谭老师成功克服了问题,并与学生打成一片。 谭老师在培南国中的十年漫长岁月中与下午班结下不解之缘,同时也被委任为纪律老师,直至荣休。谭老师任劳任怨地为学校、为同学们奉献一切,犹如不下班的太阳照亮了同学们,如清泉润泽了同学们、如绿树、如红花……他把所有的美都给了同学们,把真正的人生恩赐给同学们。 谭老师,我们衷心地祝福您荣休后的日子快乐、幸福、健康! Encik Tham Chee Weng menyambut ulang tahun kelahirannya genap ke-56 pada 23hb. September 2005. Serentak dengan itu juga adalah tarikh persaraan beliau daripada perkhidmatan sebagai seorang guru. Encik Tham berasal dari Selangar namun telah lama menetap di Ipoh, Perak. Beliau telah mendapat pendidikan awal di SM Anderson, Ipoh, Perak. Beliau kemudiannya berjaya melanjutkan pelajarannya dalam bidang perguruan di MPTI, Johor Baharu. Pada tahun 1973, beliau memulakan tugasnya sebagai seorang guru di SM Rendah Bachok, Kelantan. Beliau juga pernah berkhidmat di SMK Kedai Buloh, Kota Baharu, Kelantan sehingga tahun 1980. Pada tahun 1981, beliau telah bertukar ke Ipoh dan ditempatkan di SMK Raja Chulan, Ipoh, Perak. Beliau bertugas di sana sehingga tahun 1995 dan memegang jawatan sebagai guru disiplin. Mulai 1hb September 1995, beliau telah bertukar dan berkhidmat di SMJK Poi Lam sehinggalah ke tarikh persaraan beliau. Sepanjang perkhidmatan beliau di sini selama 10 tahun, banyak pengalaman pahit dan manis yang ditempuhi terutamanya sebagai guru disiplin. Beliau terpaksa berhadapan dengan pelbagai cabaran demi memastikan disiplin pelajar di tahap yang membanggakan. Berlandaskan prinsip “USAHA TANGGA KEJAYAAN”, beliau tetap menjalankan tugasnya sebagai guru disiplin dengan penuh dedikasi dan komited. Beliau juga meletakkan disiplin di tahap nombor 1 dalam usaha mencapai kecemerlangan khususnya di kalangan pelajar.