SMJK YOK BIN MELAKA

马六甲育民国民型中学
( The Cultured School 树立高尚校风 )

News and Events 新闻与事件
School News 学校新闻
Pertandingan Gema Patriotik 2008
05 Sep 2008 KHOO DING XUAN Filed Under 文件存於 Pertandingan Gema Patriotik 2008

Pada 31 Ogos ini, genaplah 51 tahun Malaysia bebas daripada belenggu penjajahan. Semangat cintakan negara bukan sahaja patut dihayati malah nilai-nilai patriotik harus disaratkan pada setiap sanubari warga Malaysia.

Natijahnya, SMJK Yok Bin telah menganjurkan satu pertandingan akhir Gema Patriotik 2008 (Piala Datuk Peter Lim Cheow Seng) di Dataran Yok Bin pada 29 Ogos 2008, 8.00am.

Bagi memeriahkan lagi majlis, Kalam turut mengundang En.Zainal bin Aman, Ketua Sektor Pengurusan Sekolah, Jabatan Pelajaran Melaka dan Datuk Peter Lim Cheow Seng, Pengerusi PIBG SMJK Yok Bin.

Antaranya terdapat 5 kelas bersama 5 konduktor dan semua Pasukan Badan Beruniform yang terlibat menyemarakkan semangat bulan kemerdekaan ini.

Johan keseluruhan peringkat akhir untuk Gema Patriotik 2008 dijuarai oleh Tingkatan 2A1, tempat kedua ialah Tingkatan 1A1, dan tempat ketiga ialah Tingkatan 6BB.

Konduktor yang terbaik digondoli oleh Seah Zhen Hong (1A1).

Anugerah Pasukan Badan Beruniform terbaik pula dimenangi oleh Pasukan Pengakap.

Pertandingan Gema Patriotik 2008 ini bertujuan menyemarakkan semangat patriotisme serta kecintaan kepada bumi Malaysia.

本校家教协会为了配合及迎接国庆日的莅临, 举办了拿督林朝盛爱国歌曲比赛,同时能激发出一群拥有爱国主义的新一代。

5组成功进入决赛圈的队伍, 以激昂的歌声, 生动的表情演出一首接一首的爱国歌曲, 赢得全场的好评, 更使到整个校园洋溢着浓浓的国情气氛!

为使场面更热闹及有意义, 本校也邀请甲州教育局行政部主任再纳阿曼, 家协主席林朝盛, 副主席颜贞强等人出席此项爱国歌曲比赛。

兹将比赛成绩列下:

最佳指挥员 :      余振弘 (1A1)

冠军           :      2A1(Medley Malaysiaku Berjaya)

亚军           :      1A1(Jalur Gemilang)

季军           :      6BB(Keranmu Malaysia)

会上也颁发最佳制服团队奖于本校童子军制服队伍。

Reported by : Khoo Ding Xuan (Tingkatan 2A2)